wz


Staré hry Mafia Galerie Odkazy Kuchařka
Elektronika Černé vlajky Red Dwarf Home Page SMS brány

Návod jak neumřít hlady pokud náhodou zůstanete sami doma!

1. Fazole

Pokusíme se najít někde v bytě fazole v konzervě, nejlépe Baked Beans od Heinze (já vím vypadá to jako reklama ale jednou jsem si koupil nějaký levnější made by Hypermarket a vůbec mi nechutnali tak jsem se vrátil k osvědčené značce, pokud někdo holduje jiné značce dělá chybu ale nebudu ho kvůli tomu zatracovat, jak se říká 1000 lidí 1000 chutí!)kus eidamu (Heinz dělá i fazole se sýrem ale ty jsou neúměrně drahé cirka 40Kč proti 25Kč kdo nehledí na korunu má přípravu jídla jednodušší) a chleba(pokud možno ne příliš starý, tak aby šel uříznout nožem a nemuseli shánět pilku!). Pokud již máme všechny ingredience (fazole,eidam,chleba) můžeme přistoupit k přípravě jídla. Pokud ne skočte do nejbližšího obchodu nebo hypermarketu a potřebné věci opatřete, pokud nechcete mnou doporučenou značku (nebo ji nemají na skladě) přesvědčte se že máte otvírák, případně že je na konzervě patentní víčko (takové to trhací) otvírat konzervu nožem je nebezpečné, v takovém případě si předtím zkontrolujte lékárničku!

a) V mikrovlnce - otevřeme konzervu a obsah vyklopíme na talíř použitelný v mikrovlnné troubě zbytky vydrápeme lžičkou kterou odložíme do prázdné konzervy (abychom neumatlali linku), eidam (asi 5dkg kdo si troufá může víc) nakrájíme v ruce nad talířem na drobné kostečky asi 1x1x1 centimetr vše v talíři dobře promícháme a strčíme do trouby, nezapomeňte talíř přikrýt deklem, ať nemáte fazole rozstřílené po celém prostoru, nastavte přiměřenou dobu (mám automatické ohřívání takže nevím čas ani výkon nastavím jen váhu asi 500g)tak aby se sýr začal rozpouštět. No a můžete jíst, až dojíte hoďte konzervu do odpadkového koše i víčkem a talíř do dřezu a zalijte vodou nebo omáčka zaschne a půjde špatně umýt!(nepředpokládám ze by jste po takové hostině byli celí žhaví umývat nádobí).

b) Ve vodě - najdeme nějaký hrnec (nemusí být ani moc čistý) napustíme vodu, tak aby se konzerva úplně ponořila (doufám že jste ji ještě neotevřeli jinak si ji skočte ohřát k sousedovi nebo sousedce (dobrá to záminka!) a vaříme, už nevím jak dlouho ale tak 5 minut by mělo stačit. Mezitím do talíře nakrájíme eidam (nebo podobný sýr)a nachystáme si utěrku (nebo jiný hadr). Po uplynutí stanovené doby utěrkou sundáme hrnec ze sporáku a vodu vylijeme do dřezu nebo umývadla (doufám že jste si stihli prostudovat příručku "První pomoc při popáleninách a opařeninách"!). Utěrkou uchopíme konzervu, otevřeme (kdo nedbal mých rad a koupil si fazole jiné značky bez patentního víčka teď začne zápolit s otvírákem. Na to pozor! Konzerva je pod tlakem a může vystříknout! Dostat do xichtu vařící omáčkou není nic moc příjemného) a vylijeme do talíře. Další postup je shodný jako u mikrovlnné trouby.

Přeji dobrou chuť!

2. Smažená vejce

Takže co potřebujeme: 2-3 vejce případně 4 (dle poměru velikosti vajec a hladu) sádlo, sůl, papriku, pepř, chleba, nůž, vidličku, pánev, obracečku a talíř. Případně: sardinky, šproty, drceného "lososa", nebo pomazánku a lá losos. Pánev položíme na sporák (nezapomeňte zapálit hořák nebo zapnout plotýnku, asi tak na tři čtvrtiny výkonu) a vložíme kus sádla. Než se rozpustí nachystáme si vejce, já je nejdříve ponořím do vody pokud se drží u dna jsou OK, když mají snahu plavat na hladině je lepší je vyhodit nebo alespoň rozbíjet postupně do misky a podrobit zevrubnému zkoumání zda jsou ještě vůbec k jídlu. Takový záprtek Vám dokáže pěkně pokazit smaženici i chuť k jídlu! Touhle dobou už by mělo být sádlo rozpuštěné a rozpálené takže vejce můžeme rozklepnout do pánve. Přitom pozor na rozpálený tuk, dokáže pěkně vyprsknout takže doporučuji dlouhé rukávy, brýle a nebo nejlépe obličejový štít! Rozpálené sádlo v oku není žádná sranda! Jakmile jsou vejce v pánvi, propíchneme vidličkou žloutky tak aby zatekli do bílku, osolíme a okořeníme. Jakmile se začnou spékat okraje nakoukneme jim pod "sukně" zda už začínají "zlátnout" jakmile jsou dostatečně opečené, za pomoci vidličky a obracečky je otočíme. Jedná se o nejnebezpečnější část smažení! Pamatujte také na to aby nástroje byly v dostatečné vzdálenosti od plamene, neboť rozpálený kov vypadá úplně stejně jako studený! (Pokud ovšem není rozpálený do červena) A občas s vejci pohněte ať se Vám nepřichytí ke dnu. Jakmile se Vám bude zdát že už jsou vejce hotová, vypněte sporák a hoďte je na talíř. Teď k nim můžete přidat dle chuti sardinky, pomazánku, nebo nějakou zeleninu, přikrojte chleba a ...

Dobrou chuť!

3. Česnečka, aneb nic pro upíry

Ingredience: Brambory, česnek, majoránka (neplést s marjánkou!), sůl, máslo, voda. Oloupeme brambory, umyjeme dáme je do hrnce s vodou a necháme uvařit. Mezi tím si oloupeme česnek, na destičku si nasypeme sůl a v ní stroužky česneku rozdrtíme paličkou na maso (tím dřevěným koncem, aby nedošlo k degradaci vitamínů a silic, taktéž nejsou vhodné různé mačkače zejména z hliníku atp.) přidáme majoránku a vytvoříme takovou pastu. Zkontrolujeme brambory, pokud jsou uvařené rozšťoucháme je nějakým vhodným předmětem (nejlépe šťouchadlem na brambory). Přidáme pastu z česneku, soli, majoránky a kousek másla. Necháme přejít varem, ale ne moc dlouho aby se zachovalo co nejvíce vitamínů! Tak a vyhánění bacilů může začít!

PS: Záměrně nepíšu množství, držte se hesla přiměřeně!

4. Svařené víno, aneb jak lze také léčit nachlazení

Protože jsem se onehdá šeredně nachladil rozhodl jsem se léčit svépomocí: 1 litr červeného vína, (jakého nechám na Vás protože já rozeznávám jen dva druhy červené a bílé ;) čistě prakticky ovšem nic nebrání tomu použít bílé pokud je k dispozici nebo jej máte raději) nalijte do hrnce a přidejte: celou skořici, pár hřebíčků (mám na mysli koření ne nějaké čalounické atp.), pár zrnek anýzu a badyán (stačí 1-2 hvězdičky).Ohřívejte na sporáku do okamžiku kdy víno začne pěnit a ihned odstavte aby se neodpařil všechen alkohol! ( pokud ovšem nechcete mít nealko) Oslaďte nejlépe medem, chuťově je to mnohem lepší! Vypijte co nejteplejší a hupky vypotit do postýlky! Pokud nachlazení nejste můžete tento lektvar použít jako nápoj lásky! To ho potom ale nemusíte pít tak vřelý.

Tak na zdraví!!!

5. Vitamínová bomba!

Potřebujeme: Mrkev, jablka, piškoty (ne ty baletní!), cukr moučka. V podstatě jde o ovocný moučník. Příprava je velmi jednoduchá: Umyjeme jablka i mrkev a nastrouháme do misky v poměru asi tak 1 mrkev na 3-4 jablka případně podle chuti a velikosti ovoce upravíme poměr. Dobře promícháme a přidáme piškoty, množství nechám na Vašem uvážení. Nakonec jen podle chuti přisladíme a můžeme se oddat vitamínovým hodům!

6. Rychlá snídaně či večeře

Čeho je třeba: Rohlíky nebo bulky či raženky, zkrátka nějaké slané pečivo v nouzi lze použít i chleba. Dále tvrdý sýr typu eidam, burlander (doporučuji) nebo hermelín. Šunku, může být i kuřecí to je celkem jedno. Zkrátka co se najde v ledničce, jednou jsem použil i klobásek nakrájený na kolečka, taky to není špatný. Rohlíky horizontálně rozpůlíme a na dolní polovinu vložíme sýr na něj položíme šunku, můžeme přidat i nějaký zeleninový salát, pokud je v dosahu. Zakryjeme horní polovinou, položíme na porcelánový talíř bez zlatých ozdob a vložíme do mikrovlnné trouby. Ohřejeme asi v poměru 1 obložený rohlík = 100g na stupnici mikrovlnky, u hermelínu můžeme dát méně, rád teče. Určitě se ptáte proč porcelánový talíř? Protože zůstane chladný a sýr který občas vyteče rychle ztuhne a jde snadno odstranit zatím co na plastovém se přilepí a jde špatně sundat! Možná Vám vrtá hlavou proč nejdříve sýr a šunku až na něj, opět - teče! Na pečivu má jakous takous šanci se udržet, ale po šunce by sjel jak po tobogánu! :)

Takže dobrou chuť a dobrou noc (nebo ráno).

7. Chlebíčky

Komponenty: 1 krájená veka, 30dkg šunky dle vlastního výběru, 35dkg vlašského nebo pařížského salátu, 2 vejce, okurky sterilované či čerstvé dle dosažitelnosti. Pokud neseženeme nakrájenou veku musíme ji nakrájet sami, vezměte si ostrý nůž, ať ji příliš nepomačkáte a nakrájejte cca 18 slušných chlebíčků, u krájené veky mi to tak vychází. Zbytek jsou patky a příliš malé krajíce. I ostatní materiál by měl vyjít právě tak akorát na těch 18 kousků. Pokud potřebujete větší množství je potřeba vynásobit vše počtem vek. Uvaříme všechna vejce na tvrdo, cca 10min, zchladíme pod studenou vodou, aby se lépe loupala, oloupeme a nakrájíme na plátky. Zatímco se nám vaří či už chladí vejce, můžeme nanést salát na chlebíčky, ty je nejlépe nejdříve rozložit na tác či pečící plech, pokud je míníme někam transportovat. Nanášíme přiměřeně, ani moc ani málo, ať nám to tak nějak vyjde. Na jeden konec položíme kolečko vejce a na druhý kolečko či čtvrtku okurky, kreativnější jedinci si můžou s okurkou vyhrát a vyřezat ji nějak zdobeně, to už je na vůli každého kuchtíka. Nakonec položíme šunku, je nejlepší ji stočit do nějakého kornoutu i když jsem zatím nepřišel na způsob jakým to dělají profíci, vždycky se mi jaksi mrská. Možná je nějaký návod na youtube, budu se muset mrknout a případně dám odkaz. Nakonec je ještě možné přizdobit chlebíčky třeba pažitkou či paprikou nebo tvrdým nastrouhaným sýrem, ale to už je vyšší liga pro kreativnější jedince. :)

Až se mi bude chtít tak napíšu další recept!

Přišlo mailem

A tady máme první příspěvek:

Omáčka na špagety

Pomůcky - teflonová pánev (na jiné se to připaluje),olej na smažení(bez něj to připálíte i na teflon pánvi) kečup jemný, koření: Ďábelská směs (myslím, že Vitana), pepř, měkký sýr(nejlépe se šunkou), tvrdý sýr, hořčice. Olej rozpálit na pánvičce a přidat hodně kečupu, nechat trochu povařit a přidávat koření dle chuti. !!!!!!!Pozor: SÝRY A HOŘČICI PŘIDÁVAT AŽ NA KONEC JINAK TO JE SCHOPNÝ SE PŘIPÁLIT I NA OLEJI!!!!!!!
BadKiller

Jestli máte taky nějaký recept a chcete se o něj podělit tak mi napište!

Návrat nahoru